Pijmo već vode

voda

VODA


Voda je tista, ki uravnava vse telesne funkcije, vključno z delovanjem vseh trdnih snovi, ki jih prenaša.
Človeško telo pozna veliko načinov, da pokaže svoje splošne ali lokalne potrebe po vodi. Za te kazalce izsušenosti v telesu pa medicina domneva, da kažejo različna bolezenska stanja. Predpostavka, da so le suha usta znak, da telo potrebuje vodo, je zmotna. Dolgotrajna dehidracija sproži mnoge strukturne spremembe, ki sežejo vse do naše genske zasnove. Številne signale ali simptome, ki se pojavljajo med hudo in dolgotrajno dehidracijo, zdravniki razlagajo kot različna bolezenska stanja neznanih vzrokov.
V človeškem telesu je okoli 75% vode in 25% trdne snovi. Možgani vsebujejo celo 85% vode, zato so občutljivi na vsak pojav dehidracije.

Zadostna preskrbljenost telesa z vodo je najboljša zaščita pred prezgodnjim staranjem in izgubo oz. pešanjem različnih čutilnih sistemov.

O pomembnosti vode za zdravje se že dalj časa veliko govori in piše. Obstaja kar nekaj izvrstnih knjig o tem. Predvsem sta pomembni knjigi dr. F. Batmanghelidija »Telo kliče po vodi« in »Voda za zdravje in življenje«, v katerih boste našli veliko znanstvenih dokazov o pomembnosti pitja vode.Predpostavka, da so le suha usta znak, da telo potrebuje vodo je zmotna.
Pri presnavljanju v ustih nastaja slina ne glede na to, če telesu primanjkuje vode. Ta je preveč pomembna, da bi telo opozorilo na pomanjkanje vode zgolj s suhimi usti. Suha usta so eden od zadnjih pokazateljev telesne dehidracije. Preden suha usta pokažejo na pomanjkanje vode v telesu, se mnogi telesni procesi že ustavijo in pripravijo na ukinitev. Na ta način dejansko poteka proces staranja: preko zmanjšanja funkcionalnosti encimov. Dehidrirano telo tudi ne deluje tako izostreno in okretno.

Dokazano je bilo, da starejši ljudje veliko slabše prepoznavajo žejo kot mlajši. Raziskava dr. Phillipsa je pokazala, da starejši ljudje po 24 urah od zadnjega pitja še vedno ne zaznavajo žeje. Nekateri tega ne verjamejo in se zanašajo na svoja čutila. Dejstvo, da nam s staranjem pešata vid in sluh, da izgubljamo spolni apetit itd., zaznamo bolj direktno, vendar je treba vedeti, da pešanje telesnih občutkov zajema vse čutilne mehanizme. Zato se na naš občutek žeje ne moremo zanesti.

Novo znanstveno spoznanje pravi, da se nezavedna kronična dehidracija v človeškem telesu lahko pokaže na toliko načinov, kolikor bolezni smo našli v medicini. Farmacevtska industrija, sedanji zdravstveni sistem ter zdravstveno zavarovanje služijo, če so ljudje bolni. Kljub obsežnim raziskavam še vedno niso odkrili zdravila za mnoge razširjene težave kot so zgaga, dispepsija, bolečine v hrbtu, revmatoidni artritis, migrena in astma.
Človeško telo pozna veliko načinov, da pokaže svoje splošne ali lokalne potrebe po vodi. Za te kazalce izsušenosti v telesu pa medicina domneva, da kažejo različna bolezenska stanja.
Dolgotrajna dehidracija sproži mnoge strukturalne spremembe, ki sežejo vse do naše genske zasnove. Številne signale ali simptome, ki se javljajo med hudo in dolgotrajno dehidracijo, zdravniki razlagajo kot različna bolezenska stanja neznanih vzrokov.

Človeško telo sestoji iz pribl. 75% vode in 25% trdne snovi. Možgani vsebujejo celo 85% vode, zato so občutljivi na vsak pojav dehidracije.

Najpomembnejša in najhujša posledica dehidracije je izgubljanje številnih esencialnih aminokislin, ki jih telo uporabi za tvorjenje nevrotransmiterjev. Treba je vedeti, da je od zadostne preskrbe z vodo odvisna učinkovitost številnih beljakovin in encimov. Zadostna preskrbljenost telesa z vodo je najboljša zaščita pred prezgodnjim staranjem in izgubo oz. pešanjem različnih čutilnih sistemov. Dokazano je tudi, da beljakovine in encimi v telesu delujejo bolj učinkovito v manj viskoznih raztopinah. Iz tega sledi, da izguba vode v notranjosti celic zmanjša njihovo funkcionalnost. Telo pa se veliko lažje spopade z manjšim viškom vode kot z njenim pomanjkanjem.

Voda je tista, ki uravnava vse telesne funkcije, vključno z delovanjem vseh trdnih snovi, ki jih prenaša.

Razlogi, zakaj je potrebno nameniti posebno pozornost količini vode, ki jo spijemo na dan:

46 RAZLOGOV ZA REDNO PITJE VODE

1. Brez vode ni življenja.
2. Relativno pomanjkanje vode sprva zatre in pozneje povsem zaustavi nekatere telesne funkcije.
3. Voda je glavni vir energije - je t.i. »cirkulirajoči kapital« v telesu.
4. Voda zagotavlja življenjsko energijo, ko proizvaja električno in magnetno energijo znotraj sleherne telesne celice.
5. Voda je lepilo v arhitekturni celični zgradbi.
6. Voda preprečuje poškodbe DNK in povečuje njene obnovitvene sposobnosti.
7. Voda zelo poveča učinkovitost imunskega sistema v kostnem mozgu, kjer se ustvarja imunski sistem (vsi njegovi mehanizmi) - tudi njegovo sposobnost zaščite pred rakom.
8. Voda je glavno topilo za vso hrano, vitamine in rudnine. Hrano razgradi na majhne delce, pozneje pa pomaga pri njeni presnovi in prebavi.
9. Voda napolni hrano z energijo, tako da lahko delci hrane med prebavo z energijo oskrbijo telo. Zato hrana brez vode za naše telo nima nobene energijske vrednosti.
10. Voda poveča izkoristek esencialnih snovi iz hrane.
11. Z vodo se snovi prenašajo po telesu.
12. Voda poveča učinkovitost rdečih krvnih telesc pri zbiranju kisika v pljučih.
13. Ko voda pride v celico, ji prinese kisik in odnese odpadne pline v pljuča, kjer se jih znebimo.
14. Voda odstrani toksične odpadke iz različnih delov telesa ter jih prenese v jetra in ledvice, od koder se izločijo.
15. Voda je najpomembnejše mazivo sklepov ter preprečuje artritične in hrbtne bolečine.
16. Vodo izkoriščajo medvretenčne ploščice v hrbtenici, da lahko delujejo kot vodne blazinice in blažijo udarce.
17. Voda je glavno vlažilno odvajalo in varuje pred zaprtjem.
18. Voda zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.
19. Voda preprečuje zamašitev srčnih in možganskih arterij.
20. Voda je nujno potrebna za sistem telesnega hlajenja (znojenja) in (električnega) ogrevanja.
21. Voda daje moč in električno energijo za delovanje možganov, predvsem za razmišljanje.
22. Voda je nujno potrebna za učinkovito nastajanje serotonina in drugih nevrotransmiterjev.
23. Voda neposredno sodeluje pri nastajanju vseh hormonov v možganih, vključno z melatoninom.
24. Voda pomaga preprečiti motnjo pomanjkanja pozornosti pri otrocih in odraslih.
25. Voda povečuje delovno učinkovitost; povečuje koncentracijo.
26. Voda je najbolj krepilna od vseh pijač in nima nobenih stranskih učinkov.
27. Voda zmanjšuje stres, tesnobnost in depresijo.
28. Voda povrne normalne ritme spanja.
29. Voda premaguje utrujenost, polni nas z mladostno energijo.
30. Voda gladi kožo in zmanjšuje posledice staranja.
31. Voda daje očem sijaj.
32. Voda preprečuje glavkom.
33. Voda preprečuje levkemijo in limfom, ko normalizira proizvodnjo krvi v kostnem mozgu.
34. Voda je nujno potrebna za večjo učinkovitost imunskega sistema v različnih delih telesa pri spopadu z okužbami in rakavimi celicami.
35. Voda redči kri in preprečuje nastajanje strdkov v obtoku.
36. Voda blaži predmenstrualne bolečine in vročinske navale.
37. Voda in utripanje srca omogočata redčenje in valove, ki preprečujejo nastajanje usedlin v krvnem obtoku.
38. Človeško telo nima zaloge vode, iz katere bi črpalo med dehidracijo. Zato moramo piti redno in skozi ves dan.
39. Dehidracija preprečuje nastajanje spolnih hormonov, kar je eden glavnih vzrokov za impotenco in izgubo spolne sle.
40. Ob rednem pitju vode lahko razločimo med občutkoma žeje in lakote.
41. Z vodo najlaže shujšamo, saj lahko z njenim rednim pitjem zmanjšamo telesno težo brez pretiranega odpovedovanja hrani. Če žejo, ki jo telo na začetku zamenjuje z lakoto, potešimo z vodo, ne bomo pojedli preveč.
42. Voda čisti toksične usedline, ki se zaradi dehidracije odlagajo v tkivih, sklepih, ledvicah, možganih in koži.
43. Voda zmanjša pojavljanje jutranje slabosti med nosečnostjo.
44. Voda povezuje mentalne in fizične funkcije. Poveča sposobnost za spoznavanje našega cilja in namena.
45. Voda preprečuje izgubo spomina ob staranju ter zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, multiplo sklerozo, Parkinsonovo in Lou-Gehrigovo bolezen.
46. Voda pomaga pri premagovanju zasvojenosti s kofeinom, alkoholom in mamili

PREPOZNAVANJE DEHIDRACIJE

Splošni zaznavni občutki pri pomanjkanju vode zajemajo občutke utrujenosti, razdražljivosti, potrtosti, tesnobnosti, težke glave, strahu pred množicami, slab spanec itd. Druga skupina telesnih stanj, ki so v resnici kazalci dehidracije, so programi telesa za zadrževanje in razporejanja vode. Ta telesna stanja so:
astma
alergije
visok krvni pritisk
zaprtost
sladkorne bolezni tipa II
avtoimunske bolezni

Prvih pet stanj, ki kažejo na dehidracijo in operativno varčevanje vode v telesu, je mogoče popraviti brez večjih težav. Šesta postavka (avtoimunske bolezni), ki obsega vrsto težav, pa je rezultat dolgotrajnejše dehidracije.

Bolj drastični kazalci lokalne dehidracije, ki že nakazujejo možne genetske poškodbe, so:
zgaga
dispeptične bolečine
anginozne bolečine
bolečine v križu
revmatoidne bolečine v sklepih
migrenski glavoboli
kolitične bolečine
fibromialfične bolečine
bulimija
jutranja slabost v zgodnji nosečnosti.

SOL

Pri pitju vode pa je zelo pomembno, koliko soli zaužijemo. Voda, sol in kalij skupaj uravnavajo količino vode v telesu. Voda mora priti do notranjosti celic, da očisti in izvleče toksične odpadke celične presnove. Ko voda pride v celice, se kalij v celicah veže nanjo in jo tam zadržuje - sorazmerno s količino kalija v notranjosti celic. Naša vsakdanja prehrana vsebuje obilico kalija in njegovih naravnih virov v sadju in zelenjavi, ne pa tudi naravnih virov soli. Zato moramo naši dnevni prehrani sol dodajati.
Sol povzroči osmozno zadrževanje vode, kar pomeni, da prisili določeno količino vode, da ji dela družbo zunaj celice. Na ta način uravnoveša tudi količino vode zunaj celic.V telesu sta dva vodna oceana - prvi znotraj celic in drugi izven njih. Naše zdravje je odvisno od nadvse občutljivega ravnovesja med velikostjo obeh oceanov.

Najbolj primerna je himalajska sol.

Ta posebna sol je nastala, ko se je pred približno 260 milijoni let izsušil praocean. Tektonski premiki in drugi geološki dejavniki so spravili gmote soli pod debele plasti kamnin, kjer ji je visok pritisk spremenil kristalno strukturo. V nasprotju z navadno morsko ali kameno soljo himalajska sol nima običajne kvadratne oblike; njeni kristali so blago razvejani, vendar brez ostrih robov. Najpomembnejše je, da kristal ni izoliran od spremljajočih kemijskih elementov. Po analizah naj bi bilo teh elementov 84, njihovo razmerje v blagi slanici pa je zelo podobno razmerju elementov v maternični tekočini.

Kadar vode ni dovolj, da bi prosto prehajala v celice, jo telo filtrira iz zunanjega slanega oceana in vbrizgava v celice, ki so kljub pomanjkanju vode preobremenjene. Ta sekundarni, krizni način za oskrbo pomembnejših celic z vbrizgavanjem vode je ob hudi dehidraciji razlog, da organizem zadržuje sol in nastanejo edemi - da bi ustvaril večje zaloge vode za filtriranje in vbrizgavanje v celice.

Naše telo deluje tako, da se v kriznih situacijah ocean vode zunaj celic razširi in ustvari dodatne zaloge vode za filtriranje in vbrizgavanje v življenjsko pomembne celice. V ta namen možgani ukažejo ledvicam, da morajo bolj zadrževati sol in vodo. To pa je razlog, da v telesu nastanejo edemi, kadar ne pijemo dovolj vode.

Ko pomanjkanje vode v telesu doseže bolj kritično raven in postane dostava vode v celice z vbrizgavanjem glavni način za oskrbovanje vse večjega števila celic, je potreben tudi višji vbrizgalni tlak. Znatnejši dvig tlaka, ki je potreben za vbrizgavanje vode v celice, se vidno odraža v »hipertenziji« ali visokem krvnem tlaku.

Sol je nujna snov za preživetje vseh živih bitij, posebno ljudi, še zlasti pa za bolnike z astmo, alergijami in avtoimunskimi boleznimi.

Sol je bila precej let na slabem glasu zaradi omalovaževanja nevednih zdravstvenih strokovnjakov, zdaj pa smo pomembnost soli kot prehranskega dopolnila spet prepoznali in priznali.

Sol ima poleg uravnavanja vode v telesu še mnoge druge pomembne funkcije,

● Sol je močan naravni antihistaminik. Lahko jo uporabimo za lajšanje astme, tako da jo položimo na jezik, potem ko smo popili kozarec ali dva vode. Deluje enako učinkovito kot inhalator, le da ni toksična. Preden položimo sol na jezik, moramo spiti kozarec ali dva vode. Takšna uporaba soli je zgolj za nujen primer. Običajno jo dodamo hrani ali vodi, preden jo popijemo.
● Sol je močan protistresni dejavnik v telesu.
● Sol je nujna za izločanje čezmerne kislosti iz notranjosti celic, posebno možganskih. Če ne želite Alzheimerjeve bolezni, ne prikrajšate telesa za sol in ne jemljite predolgo predpisanih diuretičnih zdravil.
● Sol je nujna za ledvice, da očisti čezmerno kislost in jo prenese v seč. Če v telesu ni dovolj soli, telo postaja vse bolj kislo.
● Sol je ključna pri zdravljenju čustvenih in afektivnih motenj. Nadomestilo za sol je litij, ki ga uporabljajo za zdravljenje depresije.
● Sol je ključna za ohranjanje ravni serotonina in melatonina v možganih. Ko voda in sol opravljata svoje antioksidacijske dejavnosti in odstranjujeta toksične odpadke iz telesa, telo ne žrtvuje esencialnih aminokislin, kot sta triptofan in tiroksin, da delujeta kot antioksidanta. V dobro hidriranem telesu je triptofan ohranjen in vstopi v možgansko tkivo, kjer se uporabi za proizvodnjo serotonina, melatonina in triptamina - esencialnih nevrotransmiterjev, ki delujejo kot antidepresivi.
● Sol je tudi ključnega pomena pri preprečevanju in zdravljenju raka. Rakave celice so anaerobni organizmi, ki jih ubija kisik. Preživijo lahko le v okolju z malo kisika. Kadar je telo oskrbljeno z vodo, sol pa poveča krvni obtok, da doseže vse telesne dele, kisik skupaj z aktivnimi in motiviranimi imunskimi celicami v krvi doseže rakavo tkivo in ga uniči. Dehidracija – pomanjkanje vode in soli – zavre delovanje imunskega sistema in dejavnost celic za bojevanje z boleznimi.
● Sol je nujna za vzdrževanje mišične napetosti in moči. Oslabljen nadzor nad mehurjem, uhajanje seča, je lahko posledica uživanja premajhne količine soli.
● Sol je zelo dobro sredstvo za umirjanje nepravilnega srčnega utripa in je v nasprotju z napačno predstavo, da povzroča hipertenzijo, v resnici nujna za uravnavanje krvnega tlaka – skupaj z vodo in rudninami. Seveda pa so ključna pravilna razmerja. Uživanje premajhne količine soli in veliko vode lahko pri nekaterih ljudeh povzroči povišanje krvnega tlaka. Razlaga za to je preprosta. Če pijemo vodo in ne uživamo soli, voda v krvnem obtoku ne ostane dovolj dolgo, da bi lahko napolnila vse krvne žile. Pri nekaterih ljudeh to povzroči omedlevanje, pri drugih pa stiskanje arterij, ki se sčasoma odrazi kot povišan krvni tlak. S kozarcem ali dvema vode in malce soli, ki jo damo na jezik, hitro in učinkovito pomirimo podivjano razbijanje srca, dolgoročno pa znižamo krvni tlak.
● Sol je naravno uspavalo in je ključnega pomena za uravnavanje spanja. Če spijemo poln kozarec vode in nato položimo nekaj zrn soli na jezik in jih tam pustimo, potonemo v naraven, globok spanec. Ne smemo pa soli uživati brez vode, ker lahko začne iz nosa teči kri.
● Sol je nujno potreben element za sladkorne bolnike. Pomaga pri uravnovešanju ravni sladkorja v krvi ter zmanjša potrebo po inzulinu pri tistih, ki morajo za uravnavanje sladkorja uporabljati injekcije.
● Sol je nujna za proizvodnjo hidroelektrične energije v vseh telesnih celicah.
● Sol je nujna za komunikacijske in informacijske procese v živčnih celicah ves čas delovanja možganskih celic, od spočetja do smrti.
● Sol je nujna za vsrkanje delcev hrane skozi črevesje.
● Sol je nujna za čiščenje zamaškov sluzi iz pljuč, posebno pri ljudeh z astmo.
● Dajanje soli na jezik lahko zaustavi vztrajen suhi kašelj.
● Sol je ključna pri čiščenju nahodnega nosu in zamašenih sinusov.
● Sol lahko pomaga pri preprečevanju protina in z njim povezanega artritisa.
● Sol je ključnega pomena pri preprečevanju mišičnih krčev.
● Sol je ključna pri preprečevanju pretirane tvorbe sline, ki se med spanjem cedi iz ust.
● Če je v telesu premalo soli in vode, lahko pride do osteoporoze.
● Sol je absolutno nujna za čvrsto zgradbo kosti.
● Sol pomaga pri ohranjanju samozavesti in dobre samopodobe.
● Sol pomaga preprečiti krčne in pajkaste žilice na nogah in stegnih.

Približno pravilo je, da naj bi dnevno zaužili tri do štiri grame soli, na vsakih deset kozarcev vode, (trije grami so približno polovica čajne žličke.)

KOLIKO VODE NAJ BI POPILI?

Zaradi stalnega presnavljanja in recikliranja vode ter danih okoliščin telo dnevno porabi šest do deset kozarcev vode. Ta primanjkljaj moramo vsak dan nadomestiti.

Če mislite, da je pri vas drugače in da vaše telo ne potrebuje toliko vode, se zelo motite. Organizem porabi za osnovne telesne funkcije šest do osem kozarcev vode, ki je v njem. Glede na telesno težo potrebujemo povprečno en deciliter vode na tri kilograme, kar znese najmanj osem do deset kozarcev vode na dan.

Pred obrokom bi morali piti vodo. Najprimernejši čas je pol ure pred jedjo. To pomaga pripraviti prebavni trakt, posebno pri ljudeh, ki trpijo zaradi gastritisa, vnetja dvanajstnika, peptične razjede ali slabe prebave z vetrovi.
Vodo popijemo vsakokrat, ko smo žejni, tudi med obrokom

Vodo popijemo dve uri in pol po obroku, da zaključimo prebavni proces in preprečimo dehidracijo, ki jo sproži razgradnja hrane.

Vodo popijemo takoj zjutraj, da odpravimo dehidracijo po dolgem spanju.

Vodo popijemo pred telesno dejavnostjo, da bo na voljo za ustvarjanje znoja.

Veliko vode bi morali piti tisti, ki imajo težave z zaprtjem in ne pojedo zadosti sadja in zelenjave. Odmerek dveh do treh kozarcev vode takoj ko vstanemo, je zelo učinkovito odvajalo.

KAKŠNO VODO NAJ PIJEMO

Voda, ki priteče iz vodovodnih pipe - tudi če ni onesnažena - se bistveno razlikuje od dobre naravne izvirske vode, ki je čista, polna vibracij in je v skladu s tokovi življenjske energije. Voda iz pipe je lahko kemijsko primerna, vendar ima veliko površinsko napetost in ne podpira življenjskih procesov. Pravimo, da je taka voda mrtva. Vendar pa ima voda čudežne lastnosti, med ostalimi tudi to, da se lahko spremeni kvaliteta tudi take vode, da postane živa, polna vibracij, lahko tudi boljša od večine izvirskih voda. To lahko dosežemo z uporabo informiranega kozarca in vrčka TETH.
S pitjem vode iz TETH kozarca se sproži vibracijsko zdravljenje.
Vibracijsko zdravljenje je proces, v katerem se različne vibracije vnašajo ali prenašajo na človeška fizična in energetska telesa. Neuravnovešene vibracije se tako uravnajo.Vnos kvalitetne energije je zelo pomemben za naše zdravje, še pomembnejši pa je vnos kvalitetne vode. Pripravite si kvalitetno, živo, energizirano vodo doma z informiranim TETH kozarcem ali vrčkom! Več o kozarcu in vrčku TETH lahko preberete na naši spletni strani: Kozarci in vrčki TETH imajo dodatno vtisnjene vibracije za odpravljanje težav s kronično utrujenostjo ter za zdravljenje težav z glivicami Candida.

Priporočamo vam tudi informirano himalajsko sol, ki vsebuje več kot 70.000 zdravilnih vibracij.

RADIONIKA TURNŠEK MARIJAN
KICAR 7/b, 2250 PTUJ, SLOVENIJA
GSM: 041 296 940 TEL: 059 088 057
miki.13@gmail.com